Ochłoda w upały - sorbet agrestowy

Cokolwiek chłodnego, zimnego, zamrożonego i jadalnego przyniesie ulgę w upalną porę. Byle tylko było umiarkowanie chłodne i w rozsądnej ilości.

 Taki właśnie może być  pyszny agrestowy sorbet przygotowany z czterech tylko produktów, bardzo łatwo dostępnych . Ach, ten agrest! Sezonowy klejnot miejskich ogródków, śliczny, łatwo dostępny, beczułkowato oszlifowany przez naturę owocowy szmaragd.

1.       Weź 50 dekagramów obranego z końcówek i umytego świeżutkiego agrestu, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości na słabym ogniu a następnie pozostaw do przestygnięcia (ugotowany agrest  można zmiksować na bardziej jednolita masę)

2.       3 żółtka ubij z ½ szklanki cukru na pianę w odpowiednio dużym garnku

3.       Wlej do ubitych z cukrem żółtek przestudzony ugotowany agrest i  delikatnie na wolnych obrotach zmiksuj całość

4.       Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Gotowe. Możesz już rozdzielić sorbet na porcje i częstować chętnych 
   Zdjęcie - ogrodowe klimaty