Jesienne bukiety

Powoli zbliża się jesień. Liście drzew już zmieniają swoją barwę. Z kolorowych liści można wykonać oryginalny bukiet, który można podarować jesiennemu solenizantowi lub też ozdobić nim mieszkanie. Do wykonania bukietu potrzebne są: kolorowe liście klonu, dębu, topoli (bukiet należy wykonywać z jednego rodzaju liści), cienkie druciki (około 15 cm) lakier do włosów. Liście powinny być elastyczne - zerwane z drzewa lub tyle co opadłe.

[ czytaj więcej.. ]


Metody suszenia roślin

Sierpień i wrzesień to czas zbierania i suszenia roślin na zimowe bukiety. Rośliny przeznaczone do suszenia należy zbierać w czasie słonecznej pogody po opadnięciu porannej rosy (mokre rośliny mogą spleśnieć podczas suszenia). Kwiaty powinny być w pełni zabarwione, ale młode ponieważ przekwitające podczas suszenia mogą się rozsypać.

Sposoby suszenia:

  • Najpopularniejszym sposobem suszenia roślin jest zebranie ich w niewielkie pęczki, przewiązywanie i zawieszenie kwiatami w dół. Najlepszy efekt daje suszenie roślin w ciemnych pomieszczeniach, gdyż w świetle zawarty w liściach chlorofil szybko się rozkłada i liście bledną. Jeśli nie mamy przewiewnego i ciemnego miejsca (najlepsze są strychy) to można pęczki przed powieszeniem otoczyć gazetą - dość luźno, tak aby gazeta nie stykała się z kwiatami. Aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza poszczególne pęczki nie powinny być bliżej siebie niż w odległości 25 cm. Ponieważ podczas suszenia rośliny kurczą się aby rośliny nie powypadały z pęczków najlepiej do przewiązania ich użyć elastycznej gumowej taśmy czy też zwykłych gumek recepturek. Jeśli suszymy trawy i chcemy uzyskać jasnopiaskowy kolor wybieramy do suszenia miejsca mocno nasłonecznione. Przed suszeniem usnąć z rośliny zbędne liście z dolnych części łodyg. Czas suszenia zależy od gatunku roślin i temperatury powietrza i może trwać od 3 tygodni do 3 miesięcy.

 



[ czytaj więcej.. ]


Preparowanie roślin w glicerynie

Zamiast suszyć rośliny na zimowe bukiety można je spreparować w glicerynie. Do preparowania gliceryną nadają się np. gałęzie krzewów i drzew z liśćmi, z kwiatami, gałęzie z liśćmi i owocami, pędy roślin iglastych, pnącza, róże, hortensje, paprocie, trawy, kwiaty o mięsistych płatkach, rośliny sucholubne. Nie nadają się rośliny wodne i rosnące w siedliskach wilgotnych, rośliny z silnie owłosionymi dolnymi blaszkami liści. Przeznaczone do preparowania pędy drzew i krzewów najlepiej ścinać od początku lipca do połowy września. Gałęzie z owocami ścinać w fazie początkowego dojrzewania owoców Trawy ścinać, gdy są jeszcze zielone. Kwiaty, gdy są młode, gdyż stare kwiatostany nie pobierają gliceryny. Rośliny przeznaczone do preparowania nie powinny być raczej większe niż 50 cm.

[ czytaj więcej.. ]


Farbowanie i wybielanie suszek

Po zasuszeniu aby rośliny się nie łamały i zbyt szybko nie osiadała na nich kurz można je spryskać lakierem do włosów (z odległości 20 cm). Coraz częściej rośliny przeznaczone na suche kompozycje (a zwłaszcza potpourri) farbuje się aby nadać im intensywne barwy. Można zrobić to na kilka sposobów:



- Najszybszym sposobem jest pomalowanie zasuszonych roślin farbami w aerozolu przeznaczonymi do malowania roślin żywych, suchych i sztuczny (np. Oasis). Farby te można kupić w sklepach florystycznych i na giełdach kwiatowych. Cena około 20 zł za pojemnik 400 ml. Rośliny spryskuje się farbą z odległości 20 cm. Zaletą tej metody jest to, że można na jednej roślinie zastosować kilka barw.

[ czytaj więcej.. ]


Potpourri - bigos z suszonych roślin

Klasyczne potpourri (w języku francuskim słowo potpourri oznacza potrawę podobną do polskiego bigosu) robi się z zafarbowanych na jeden kolor zasuszonych całych kwiatów, płatków i niewielkiego dodatku zasuszonych zafarbowanych liści. Pierwsze potpourri było robione z samych części róż. Obecnie robi się je z różnych kwiatów, jednak przeważają potpourri zrobione z kwiatów, które charakteryzują się same aromatycznym zapachem (np. lawenda, jaśmin, fiołek, goździki, frezja, hortensja, no i oczywiście różne gatunki róż). Do mieszanki potpourri dodaje się też niekiedy kawałki zafarbowanej kory, oryginalnych nasion czy osłonek owoców, małych szyszek. Można też przygotować potpourri z suszonych plastrów owoców cytrusowych (mandarynka, pomarańcza, cytryna, limonka; cytrusy naszybciej suszy się w nagrzanym do 70-80 stopni C piekarniku, pokrojone w plastry grubości 0,5cm i ułożone na folii albuminowej - suszenie trwa około 5 h.; można też folię z cytrusami rozłożyć na kalryferze - suszenie trwa około 3 dni; podczas suszenia plastry cytrusów należy dość często obracać, żeby nie skleiły się z folią; chcąc uzyskać karbowane obwódki skórki owoców, co jakieś, 0, 5 - 1 cm należy podłużnie naciąć dłutkiem do dekoracji lub nożem ), skórek owoców cytrusowych, plastrów jabłka, kawałków śliwek (muszą być bardzo mocno wysuszone), suszonego zielonego groszku, fasoli, kawałków lasek wanilii, kawałków gałki muszkatołowej (tego typu potpourri się nie farbuje).

[ czytaj więcej.. ]


strona :  1 |