OBCHODY DNIA CHLEBA W ZS CKR w Nakle Śląskim

W dniu 24 października 2012 roku w naszej szkole dokonano podsumowania działań w ramach ogólnopolskiej akcji promowania zdrowego odżywiania, prowadzonych przez fundację „Dobre Życie”. Tego dnia przypadło również rozstrzygnięcie konkursu na wypiek chleba. Celem Dnia Chleba w naszej szkole było przede wszystkim zwrócenie uwagi na problem chleba, którego ludzie spożywają coraz mniej oraz dobroczynnych właściwości odżywczych chlebów wypiekanych na zakwasie, przy użyciu tradycyjnych metod. Wybieranie tego typu produktów wpływa na poprawny sposób odżywiania człowieka i ma korzystne oddziaływanie na jego zdrowie. Wiedzę tą zgłębiali uczniowie klas gastronomicznych na zajęciach praktycznych poprzedzających obchody Dnia Chleba. O tym jak ważna jest symbolika chleba w życiu naszej szkoły mogli się przekonać powracający z praktyki na Cyprze uczniowie, których nakielska społeczność szkolna powitała świeżo upieczonym bochenkiem pod okiem pani Iwony Lubos-Smółki.

Chciało się wtedy rzec za poetą:
„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba Podnoszą z ziemi przez uszanowanie Dla darów Nieba… Tęskno mi, Panie…”



Całość obchodów w dniu 24 października oscylowała wokół konkursu „Na własnoręczny wypiek chleba”, zorganizowany przez panie Iwonę Lubos- Smókę i Joannę Guzy. Efekty pracy uczestników oceniała komisja konkursowa, która brała pod uwagę walory smakowe, estetykę potrawy oraz jej konsystencję. Degustacja obejmowała wypieki w dwóch kategoriach:
-chleb na zakwasie,
-chleb mieszany.
Przyznano nagrody w postaci pierwszego miejsca w każdej z kategorii następującym uczennicom:
- I miejsce za chleb na zakwasie zdobyła Kinga Kabus z klasy II kucharz,
- I miejsce za chleb mieszany zdobyła Jessica Nurek z klasy IV technik żywienia i gospodarstwa domowego.


Tradycją jest, że w naszej szkole nie ma osób przegranych, dlatego wszyscy uczestnicy, którzy brali udział w konkursie otrzymali nagrody, ufundowane przez instytucje zaprzyjaźnione z naszą szkołą.

Do uświetnienia Dnia Chleba przyczyniły się również firmy z branży piekarniczej i wędliniarskiej z regionu, które zorganizowały poczęstunek dla społeczności szkolnej w tym dniu. W trakcie całego dnia uczniowie i nauczyciele degustowali konkursowe wypieki i wymieniali się przepisami. Jesteśmy pewni, że kampania „Tydzień Żytniego Chleba” podniesie świadomość całej społeczności szkolnej na temat walorów pieczywa przygotowanego na zakwasie i cieszymy się, że „Tydzień Żytniego Chleba” na stałe zagościł w kalendarzu imprez naszej szkoły.​