Łańcuchy na choinkę (dla cierpliwych)


Choince przypisywano kiedyś symbolikę rajskiego drzewka. Wieszano na niej jabłka oraz łańcuchy, które wijąc się jak wąż kusiciel symbolizowały okowy grzechu. Dziś jabłka zastąpiono bombkami ale łańcuchy nadal zdobią większość choinek.

Łańcuch obrzędowy ze słomy i opłatków

Materiały i narzędzia:

  • Słoma bez kolanek
  • Opłatki
  • Kordonek, cienki sznurek
  • Duża igła

Wykonanie:
Słomę pociąć na 5 lub 6 cm kawałki, z różnokolorowych opłatków wyciąć kwiaty - gwiazdki (wzór numer 1), ponieważ trudno jest kupić opłatki w różnych kolorach można zrobić je samemu: do 100 ml wody dodać 120 gram dobrej gatunkowo mąki, dodać barwnik spożywczy, mieszać aż masa uzyska konsystencję ciasta na naleśniki, wylać bardzo cienką warstwę na patelnię teflonową (bez tłuszczu) smażyć na wolnym ogniu z obu stron, zdjąć łopatką z patelni i zostawić na folii aluminiowej do całkowitego wyschnięcia; najlepiej od razu zrobić więcej ciasta, podzielić go na części i do każdej z nich dodać inny barwnik; nawlekać igła na kordonek naprzemiennie jeden kawałek słomy i 1 kwiatek - gwiazdkę; ewentualnie kwiaty - gwiazdki można wyciąć z filcu w rożnych kolorach (kolory powinny być pastelowe).

Łańcuch obrzędowy ze słomy i bibuły

Materiały i narzędzia:

  • Słoma bez kolanek
  • Arkusze bibuły w różnych kolorach (odcienie pastelowe)
  • Kordonek, cienki sznurek
  • Duża igła

Wykonanie:
Słomę pociąć na 5 lub 6 cm kawałki, bibułę pociąć na kwadraty o boku 5 cm i każdy kwadrat złożyć w harmonijkę (zagięcie co 0, 5 cm), nawlekać igłą na kordonek naprzemiennie jeden kawałek słomy i jedną harmonijkę z bibuły (igłę należy wbijać równo w środek harmonijki), kiedy zostaną umieszczone na łańcuch wszystkie elementy rozchylić harmonijki w wachlarzyki.

Łańcuch z makaronu:

Materiały i narzędzia:

  • Makaron typu rurki, kokardki
  • Ciasto solne, fasola lub groszek ptysiowy
  • Kordonek lub żyłka wędkarska
  • Farbki akrylowe lub plakatowe, złota lub srebrna farba

Duża igła

Wykonanie:
makaron typu rurki pomalować na różne kolory farbami akrylowymi, plakatowymi, lub srebrną i złotą farbą; z ciasta solnego zrobić kulki o średnicy 1 cm, kulkę włożyć między dwa palce i lekko spłaszczyć (jeśli chcemy kulki malować należy zrobić w nich ołówkiem dziurki na wylot i kulki wysuszyć, jeśli nie będziemy malowali a łańcuch od razu będzie wieszany można przystąpić do nawlekania na gruby kordonek igłą na przemiennie jednej rurki i jednej kulki; jeśli ktoś ma cierpliwość może pomalować też makaron kokardki i dokleić poziomo np. do co 5 makaronowej rurki w łańcuchu; zamiast kulek z ciasta solnego można użyć gotowy groszek ptysiowy, na choinkę ekologiczną będzie pasował makaron w naturalnym kolorze przedzielony kulkami z ciasta solnego, groszku ptysiowego, fasolą lub skórkami z pomarańcz i cytryn.

Łańcuch z pomponów

  • Materiały i narzędzia:
  • Arkusze kolorowej bibuły
  • Kordonek
  • Nożyczki

Wykonanie:
Z bibuły wyciąć prostokąty o wymiarach 15 x 20 cm, ułożyć 6 prostokątów równo jeden na drugim, warstwę bibuły złożyć w harmonijkę - składać od krótszego boku, środek harmonijki przewiązać nitką, zaokrąglić nożyczkami końcówki harmonijki; ostrożnie aby nie potargać bibuły oddzielić jej poszczególne warstwy odchylając każdą warstwę w dół - z obu stron harmonijki, uformułować cała harmonikę w pompon, wykonać odpowiednią ilość pomponów ( w zależności od długości planowanego łańcucha) pompony łączyć ze sobą grubym kordonkiem zostawiając pomiędzy nimi około 6 cm przerwy; pompony mogą być jednokolorowe lub wielokolorowe.

Łańcuch nacinany

Materiały i narzędzia:

  • Arkusze bibuły, bibuła karbowana, dwustronny papier kolorowy lub drukowany, folia aluminiowa
  • Nożyczki, klej

Wykonanie:
Wyciąć z dolnego papieru jak najdłuższy pasek o szerokości 5 cm (może być szerszy albo węższy), złożyć równo pasek na całej długości na pół, robić nożyczkami nacięcia w równych odstępach (np. 0,5 cm) raz z jednej strony paska (część gdzie jest złożenie) a raz z drugiej paska (część gdzie są dwa wolne końce) -kończąc nacięcie 0,3 milimetra od drugiego brzegu - wzór nr 2, postępować tak z kolejnymi paskami ( w zależności jak długi ma być pasek); paski rozłożyć, skleić je końcówkami, gdy klej dobrze wyschnie rozciągnąć łańcuch - powstaną ogniwa łańcucha; im mniejszy odstęp pomiędzy kolejnymi nacięciami tym ogniwa łańcucha będą drobniejsze.

Łańcuch z kolorowej waty kosmetycznej i rurek

Materiały i narzędzia:

  • Wata kosmetyczna
  • Kordonek lub żyłka wędkarska
  • Patyczki do czyszczenia uszu lub rurki do picia
  • Duża igła

Wykonanie:
watę kosmetyczną lekko zbić w dość ciasne kulki, od patyczków odciąć czyściki (można też wykorzystać rurki do picia) , pociąć patyczki na około 2 cm kawałki, na długą żyłkę (lub kordonek) grubą igła nawlekać naprzemiennie watę i patyczek; zamiast waty kosmetycznej można użyć zwykłą watę ale należy ją mocno zbić w kulki.

Łańcuch z opakowań

Materiały i narzędzia:

  • Opakowania typu woreczki po słodyczach, makaronach, płatkach śniadaniowych, chipsach, kawie itp.
  • Kordonek lub żyłka wędkarska
  • Patyczki do czyszczenia uszu lub rurki do picia
  • Duża igła

Wykonanie:
Opakowania pociąć na kwadraty o boku 5 cm, każdy kwadrat złożyć w harmonijkę, z patyczki do uszu lub rurki do picia pociąć na 2 cm kawałki, grubą igła z żyłka lub kordonkiem nawlekać naprzemiennie 3 harmonijki i 1 patyczek.

Łańcuch marszczony

  • Materiały i narzędzia:
  • Karbowana bibuła (krepa)
  • Kordonek lub gruba bawełniana nić
  • Duża igła

Wykonanie:
Z rolki bibuły (nie rozwijać jej) wyciąć 2 cm paski (tak jak kroi się chleb); każdy pasek przeszyć wzdłuż w środku nitką (na nitce zrobić węzeł) przeszyty pasek mocno ściągnąć na nitce w stronę węzła w bardzo ściśle fałdy, doszywać kolejne paski, kiedy nić się kończy dowiązywać do niej następną.

Łańcuch z popcornu

Materiały i narzędzia:

  • Popcorn
  • Gruba bawełniana nić
  • Duża igła

Wykonanie:
Popcorn nanizać igła na nitkę. Zamiast popcornu można użyć groszku ptysiowego do zup. Łańcuch może wydawać się banalny, ale świetnie wygląd na choince. Groszek ptysiowy można zrobić samodzielnie: 10 dag masła stopić w garnuszku dodać 3.4 szklanki wody i szczyptę soli, zagotować, zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać 3 szklanki mąki, wyrobić drewnianą łyżką aż masa będzie gładka, przełożyć do foliowego woreczka, obciąć róg woreczka i wyciskać na blachę w miarę równe kulki wielkości laskowego orzecha, piec 6 - 10 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kulki z popcornu można przedzielać np. żurawiną, kawałkami suszonych jabłek, moreli, harmonijkami - kokardkami z bibuły.

Łańcuch z piórek

  • Materiały i narzędzia:
  • Różnokolorowe piórka
  • Gruba srebrna lub złota nitka (sznureczek)
  • Klej

Wykonanie:
Piórka przykleić w równych odstępach do nici/sznureczka. Można też między piórkami dać ozdobny paciorek (np. szklany) ale tak aby około 3 cm nici czy sznurka pomiędzy poszczególnymi elementami było widoczne; jeśli na łańcuchu będą paciorki, najpierw nawlec paciorki robiąc przed i za każdym paciorkiem węzeł żeby paciorek się nie przesuwał a dopiero potem naklejać piórka.