Jadalne dekoracje wielkanocne ( i nie tylko) z jajek - część 1


Jadalne dekoracje wielkanocne ( i nie tylko) z jajek - część 1

Na wielkanocnym stole królują jajka, które są symbolem życia i odrodzenia. Aby uatrakcyjnić wielkanocne menu a zarazem ozdobić wielkanocny stół można z jajek wykonać jadalne dekoracje takie jak na przykład zajączki, kury, kurczaki, wielkanocne koszyki, tulipany. Zgodnie z dawnymi wierzeniami wśród pisanek musiały znaleźć się czerwone pisanki, które miały magiczną moc i odpędzały złe uroki, były symbolem serca i miłości. Przez długie lata to właśnie czerwonymi pisankami dzielono się podczas wielkanocnego śniadania. Zachęcam do wykonania jadalnych czerwonych pisanek na wielkanocne śniadanie. Dekoracje z jajek mogą być także ozdobą potraw podczas innych uroczystości a także można je robić dla małych niejadków.

Czerwona pisanka na wielkanocne śniadanie


Produkty: jajko ugotowane na twardo, czerwony barwnik spożywczy lub pól szklanki soku z buraków lub koncentratu na barszcz czerwony, łyżka octu, łyżka majonezu

Wykonanie: jajko ugotowane na twardo wsadzić do szklanki z rozpuszczonym barwnikiem spożywczym lub sokiem z buraków/koncentratem i łyżką octu, po 3 minutach jajko obrócić i zostawić w zalewie na 7 - 10 minut; wyjąc i wysuszyć; majonez włożyć do woreczka, zrobić dziurkę i narysować używając woreczka wzór z majonezu na jajku; pisankę można zrobić w ciemnożółtym kolorze gotując obrane ze skorupki jajko w magii z dodatkiem szczypty szafranu lub w zalewie z herbaty czarnej (na litr wody 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, anyż gwiaździsty, szczypta soli), w zielonym kolorze mocząc jajko w soku z szpinaku; jajka można barwić także w barwnikach spożywczych.

Wielkanocna kura z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, dwa ziarenka pieprzu, kawałek marchewki, kawałek czerwonej papryki, 3 wykałaczki

Wykonanie: jajko ugotowane na twardo postawić w pionie, jeśli nie chce stać lekko ściąć dół; z papryki wyciąć grzebień kury i skrzydła (skrzydła można wyciąć z żółtej papryki), nabić grzebień i skrzydła na polówki wykałaczek i wbić wykałaczki do jajka, z marchwi wyciąć ostrosłup – dziób i wbić go do jajka, wbić do jajka ziarna pieprzu – oczy.

Wielkanocny zając z jajka

Produkty: jajko ugotowane na twardo, dwa ziarenka pieprzu, jedne goździk, plaster selera, 2 wykałaczki, mały kawałek kopru

Wykonanie: jajko ugotowane na twardo postawić w pionie, jeśli nie chce stać lekko ściąć dół; z selera wyciąć zajęcze uszy, uszy wbić na wykałaczki, z góry jajka zrobić dwa nacięcia na uszy – wsadzić do nich wykałaczki z uszami i wbić je do jajka; wbić do jajka ziarna pieprzu – oczy i goździka – nos, na nos z goździka położyć kilka listków kopru tak, aby powstały wąsy; uszy można wyciąć z białej rzodkiewki.

Tulipan z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, łyżka octu, pól szklanki soku z buraków lub koncentratu na barszcz czerwony, ogórek szklarniowy lub duży ogórek konserwowy

Wykonanie: jajko ugotowane na twardo wsadzić do szklanki z sokiem z buraków lub koncentratem i łyżką octu, po 5 minutach jajko obrócić i zostawić w zalewie na następne 5 minut; wyjąc i wysuszyć; przeciąć na pół, położyć żółtkiem w dół, z ogórka wyciąć łodygę i dwa liści, dołożyć je do tulipana.

Wielkanocny koszyk z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, cienkie małe paski, wędliny, jarzyn, mała gałązka pietruszki/kopru

Wykonanie: jajko ugotowane na twardo naciąć (rys. a tak aby w środku szerokości do połowy jajka postała jego część tworząca rączkę koszyka, usnąć spod rączki żółtko, nałożyć na pozostałą część drobno pocięte kawałki, wędliny, jarzyn, kawałek natki kopru lub pietruszki; można usunąć całe żółtko z „koszyka” i napełnić go jakimś farszem czy kremem chrzanowym.

Kura i kurczak z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, cztery ziarenka pieprzu, kawałek czerwonej papryki

Wykonanie: jajko ugotowane na twardo przeciąć na szerokość w pól, połówki jajka ułożyć żółtkiem do góry, z papryki wyciąć grzebień i dwa małe trójkątne dzioby, na jednej połówce położyć grzebień i dziób, wbić dwa ziarenka pieprzu – oczy, druga polówkę nieco ściąć żeby miała mniejszą średnice, położyć na niej dziób z papryki i wbić pieprz – oczy; kurczaków można zrobić więcej i ułożyć je koliście wokół kury.

Pisanka marmurkowa


Produkty: jajko ugotowane na twardo w skorupce, butelka małej magii (oryginalna magii), szczypta szafranu



Wykonanie: łyżką lub trzonkiem noża porozbijać mocno i gęsto skorupkę jajka, skorupki nie obierać, do garnuszka wlać butelkę magii, jeśli jajko wystaje dopełnić wodą, dodać małą szczyptę szafranu zagotować, gotować około 15 minut, zostawić w zalewie do ostygnięcia, gdy zlewa jest całkiem zimna, wyjąć, osuszyć, obrać skorupkę; ja często obrane jajka gotuję w samej magii do czasu aż magii całkiem prawie wyparuje – są pyszne i smakiem przypominają tradycyjne stuletnie jajka chińskie (faktycznie robi się je co najmniej 100 dni); jajka marmurkowe można też ugotować w soku z buraków, wywarze ze szpinaku, w zalewie z herbaty czarnej, czy w barwnikach spożywczych.

Myszka z jajka


Produkty: pół jajka ugotowanego na twardo przeciętego wzdłuż, cienki plasterek marchewki, 2 ziarnka pierzu, jeden goździk, gałązka kopru

Wykonanie: połówkę jajka położyć żółtkiem w dół, przeciąć na pół plasterek marchwi i wbić w jajko tak aby powstały mysie uszy, wbić do jajka dwa ziarna pieprzu – oczy, i goździk - nos, na goździk nałożyć mały kawałek kopru – wąsy, z tyłu jajka wbić kawałek kopru – ogon; zamiast kopru można wbić szczypiorek wtedy ogon będzie bardziej mysi - nie miałam szczypiorku stąd koper