Jadalne dekoracje wielkanocne ( i nie tylko) z jajek - część 2


Na wielkanocnym stole królują jajka, które są symbolem życia i odrodzenia. Aby uatrakcyjnić wielkanocne menu a zarazem ozdobić wielkanocny stół można z jajek wykonać jadalne dekoracje takie jak na przykład zajączki, kury, kurczaki, wielkanocne koszyki, tulipany. Zgodnie z dawnymi wierzeniami wśród pisanek musiały znaleźć się czerwone pisanki, które miały magiczną moc i odpędzały złe uroki, były symbolem serca i miłości. Przez długie lata to właśnie czerwonymi pisankami dzielono się podczas wielkanocnego śniadania. Zachęcam do wykonania jadalnych czerwonych pisanek na wielkanocne śniadanie. Dekoracje z jajek mogą być także ozdobą potraw podczas innych uroczystości a także można je robić dla małych niejadków.

Jeż z jajka


Produkty: pół jajka ugotowanego na twardo przeciętego wzdłuż, kawałek marchwi, dwa ziarenka pieprzu, jeden goździk.

Wykonanie: połówkę jajka położyć żółtkiem w dół, z marchwi wyciąć cienkie paski o długości około 2 cm, paski wbić do jajka tak aby tworzyły igły jeża, wbić dwa ziarenka pieprzu – oczy i goździk – nosek; zamiast marchwi można użyć rzodkiewki lub twardego sera.
Żabka z jajka


Produkty: pół jajka ugotowanego na twardo przeciętego wzdłuż, cienki plasterek marchewki, 2 ziarnka pierzu lub 2 goździki

Wykonanie: połówkę jajka położyć żółtkiem w dół, przeciąć na pół plasterek marchwi i wbić w jajko tak aby powstał żabi język, wbić do jajka dwa ziarna pieprzu lub goździków – oczy.

Łódka z jajka


Produkty: pół jajka ugotowanego na twardo przeciętego wzdłuż, wykałaczka, plaster żółtego sera/cameberta/bree/ wędliny

Wykonanie: połówkę jajka położyć żółtkiem do góry, z plasterka dowolnego sera lub wędliny wyciąć trójkątny żagiel, przebić w dwóch miejscach żagiel wykałaczką, wbić wykałaczkę do polówki jajka – łódki.

Kwiatek z jajka


Produkty: pół jajka ugotowanego na twardo przeciętego wzdłuż, kilka plastrów marchwi, plaster sera, gałązka pietruszki.

Wykonanie: połówkę jajka położyć żółtkiem w dół, przeciąć na pół plasterki marchwi, powbijać plasterki wokół jajka, z sera wyciąć kółko położyć je na jajku i wbić do niego i do jajka goździk, obok ułożyć z gałązki pietruszki łodygę z liśćmi; zamiast marchwi można użyć plasterków rzodkiewki.

Kwiatek z jajka 2


Produkty: jajko ugotowane na twardo, gruby plaster ogórka szklarniowego, wierzch czerwonej lub żółtej papryki, pół plasterka marchwi, 2 wykałaczki

Wykonanie: jajko nabić na wykałaczkę i włożyć wykałaczkę z jakiem do plastra ogórka; ścięty wierzch papryki nasadzić na jajko, na wykałaczkę nabić pół plasterka marchwi, wbić wykałaczkę z marchewką przez paprykę do jajka

Meksykanin z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, wierzch i gruby plaster ogórka szklarniowego, duża pieczarka, pół plastra marchewki, dwa ziarna pieprzu, jeden goździk, dwie wykałaczki

Wykonanie: jajko nabić na wykałaczkę i włożyć wykałaczkę z jakiem do plastra ogórka; pieczarkę obrać odciąć nóżkę i położyć na jajku, do ściętego wierzchołka ogórka wbić wykałaczkę, wykałaczkę z ogórkiem wbić do jajka przez kapelusz pieczarki; do jajka wbić pieprz- oczy i goździk nos, naciąć lekko jajko pod „nosem” i wsadzić w nacięcie marchewkę – usta; z ogórka wyciąć mały kawałek w kształcie wąsa, „wąs” położyć na nosie z goździka

Maślak z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, gruby plaster ogórka szklarniowego, duża pieczarka, łyżka majonezu, dwie wykałaczki

Wykonanie: jajko nabić na wykałaczkę i włożyć wykałaczkę z jakiem do plastra ogórka; pieczarkę obrać odciąć nóżkę i położyć na jajku i wbić przez pieczarkę do jaka wykałaczkę, pieczarkę posmarować majonezem

Muchomor z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, gruby plaster ogórka szklarniowego, wierzchołek czerwonej papryki lub pomidora, łyżeczka majonezu, dwie wykałaczki

Wykonanie: jajko nabić na wykałaczkę i włożyć wykałaczkę z jakiem do plastra ogórka; wierzchołek czerwonej papryki lub pomidora nabić wykałaczką do jajka, zrobić majonezowe kropki; muchomora można zrobić tylko z jajek – na kapelusz użyć połówki jajka zabarwionego na czerwono w soku lub koncentracie z buraków – pamiętać o occie, który utrwala kolor

Marsjanin z jajka


Produkty: jajko ugotowane na twardo, łyżka octu, pól szklanki soku z buraków lub koncentratu na barszcz czerwony, plaster szklarniowego ogórka, gałązka pietruszki, pół plasterka marchwi, dwa ziarenka pieprzu, jeden goździk, jedna wykałaczka

Wykonanie: jajko ugotowane na twardo wsadzić do szklanki z sokiem z buraków lub koncentratem i łyżką octu, po 3 minutach jajko obrócić i zostawić w zalewie na 10 minut; wyjąc i wysuszyć; jajko nabić na wykałaczkę i włożyć wykałaczkę z jakiem do plastra ogórka; do jajka wbić pieprz- oczy i goździk nos, naciąć lekko jajko pod „nosem” i wsadzić w nacięcie marchewkę – usta; do wierzchołka jajka wbić gałązkę pietruszki.