Bożonarodzeniowe jabłka z sercami


Kiedyś obowiązkowo na choince musiały zawisnąć jabłka, które maiły zapewnić domownikom zdrowie i urodę. W tym roku na mojej choince zawisną jabłka z sercami. Jabłka z sercami to smaczna i szybka do wykonania ozdoba bożonarodzeniowa. Jabłka z sercami (lub gwiazdkami) nie tylko można powiesić na choince - można udekorować nimi stół świąteczny lub stroik bożonarodzeniowy a także podarować świątecznym gościom. Jabłka z sercami można też wykonać jako prezent na Walentynki.

Przygotować pary jabłek w różnych kolorach: zielone i czerwone ( w moim przypadku), zielone i żółte, żółte i czerwone. Tyle par ile sztuk jabłek chcemy mieć. Przygotować foremki – ja użyłam serc, mogą być też gwiazdki, renifery, Mikołaje itp. Może przydać się też młotek lub tłuczek do wbicia foremki. Jabłka umyć i wysuszyć.

Wepchnąć do zielonego jabłka na głębokość około 2 cm foremkę, tak aby na jabłku pozostał kształt foremki. Moje foremki są małe więc wbiłam je całe. Foremkę wyjąć ciągnąc ją prostopadle do góry. Nie ruszać foremką na boki. Powtórzyć opisane czynności na czerwonym jabłku.

Małym ostrym nożykiem wyciąć serca: należy prowadzić nożyk w obrysie serca powstałym po wciśnięci foremki i lekko podważać powstałe serce aż samo wypadnie z jabłka. Czynność wykonywać ostrożnie aby nie poszerzyć otworu po sercu.

Do otworu powstałego w zielonym jabłku włożyć serce wycięte z czerwonego jabłka, do czerwonego włożyć zielone. Lekko docisnąć. Jeśli jest to konieczne przyciąć trochę część serca bez skórki (serca na głębokość mogą być nierówne).