Słodkie bukiety - część II


Kwiatek z żelków

Składniki:
Półokrągłe lub okrągłe żelki
kilka patyków do szaszłyków /dość gruby drut
Wykałaczki
Styropianowa kula lub duże styropianowe jako (albo okrągła gąbka florystyczna)
Szeroka sztywna wstążka (np. metaliczna typu drobna siatka, papierowa gnieciona) około 2, 5 m
Nici
3 - 4 gumki recepturki

Wykonanie:
Żelki wbić na wykałaczki, styropianową kulę przeciąć na pół, wbić wykałaczki z żelkami na połówkę kuli ściśle obok siebie, żelek przy żelku, odciąć od wstążki odcinek od długości 1,5 m a następnie przeciąć na długości na pól, złożyć każdą cześć wstążki na pól a następnie jeszcze raz na pół; obie wstążki skrzyżować ze sobą, wbić półkulę z żelkami centralnie na patyk do szaszłyków a następnie przeciągnąć centralnie przez środek skrzyżowanych wstążek; owinąć kilkukrotnie patyk od szaszłyków pozostałą częścią wstążki (łodyga powinna być odpowiednio gruba), wstążkę w górnej i dolnej części łodygi zszyć lub skleić mocnym klejem (np. magic)


Żelkowe drzewko:

Składniki
Półokrągłe lub okrągłe żelki
kilka patyków do szaszłyków /dość gruby drut
Wykałaczki
Styropianowa kula lub duże styropianowe jako (albo okrągła gąbka florystyczna)
Szeroka sztywna wstążka (np. metaliczna typu drobna siatka, papierowa gnieciona) około 2, 5 m
Wąska pasmanteryjna wstążka około 40 - 60 cm
Nici
3 - 4 gumki recepturki
Zielony sizal
Mała ozdobna doniczka/pudelko/głęboki świecznik/cukiernica/itp

Wykonanie:

Wykonać tak jak w poprzednim opisie ale zamiast ściśle wbijać w półkule żelki zostawić między nimi niewielkie odstępy a następnie obwiązać wąską wiązką żelki tak aby wypełnić poste miejsca; naczynie wypełnić plasteliną wbić do plasteliny drzewko uzupełnić kompozycję zielonym sizalem tak aby imitował trawę. Drzewko można wykonać używając innych słodyczy ale powinny one być okrągłe lub półokrągłe. Zamiast półkuli można zastosować kulę - wtedy nie dodawać wstążki a wbić od razu kulę na patyk. Zamiast plasteliną można naczynie wyłożyć ściśle gąbką florystyczną.


Cukierkowe drzewko szczęścia

Składniki:
Różnego rodzaju cukierki
Patyki do szaszłyków
Sizal
Małe samoprzylepne perełki/imitacje kamieni szlachetnych
Plastelina
Doniczka/pudło, głęboki świecznik itp.

Wykonanie:
Naczynie wypełnić plasteliną albo wyłożyć ściśle gąbką florystyczną, cukierki wbić na patyki, zebrać całość w bukiet i wbić do plasteliny, uzupełnić kompozycję zielonym sizalem tak aby imitował trawę, koronę drzewka przepleść drobnymi pasmami sizalu, nakleić na sizal małe samoprzylepne perełki i/ lub plastikowe imitacje kamieni szlachetnych; można dodać także inne ozdoby. Można też opleść pień drzewka np. brązową wstążką lub bibułę (pasek nie powinien być szerszy niż 2 - 3 cm).


Słodka kolorowa wiązanka

Składniki:
Cukierki w różnokolorowych papierkach (np. zozole)
Patyki do szaszłyków - tyle ile jest cukierków
Szeroka sztywna wstążka (np. metaliczna typu drobna siatka, papierowa gnieciona) około 50 cm
Różnokolorowe druciki kreatywne
Sizal
Małe papierowe kwiatki/motylki/piórka/serduszka itp.

Wykonanie:
Cukierki wbić na patyki, zebrać żałość w bukiet i przewiązać patyki zaraz pod bukietem szeroką sztywną wstążką; patyki okręcić ściśle drucikami kreatywnymi, kompozycję uzupełnić drobnymi kwiatami papierowymi (albo sztucznymi z materiału), motylkami, piórkami, pojedynczymi nitkami sizalu itp. Ozdoby (oprócz sizalu) powinny być albo wbite na patykach do szaszłyków albo przyklejone do cukierków małym kawałkiem(kwadrat o boku około 3,mm) taśmy klejącej dwustronnej.


Słodki kolorowy bukiet w rożku

Składniki:
Cukierki w różnokolorowych papierkach (np. zozole)
Patyki do szaszłyków - tyle ile jest cukierków
Szeroka sztywna wstążka (np. metaliczna typu drobna siatka, papierowa gnieciona) około 50 cm
Różnokolorowe druciki kreatywne
Sizal
Małe papierowe kwiatki/motylki/piórka/serduszka itp.
Karton
Nożyczki
Klej/dwustronna taśma klejąca
Plastelina

Wykonanie:

Zrobić rożek (wpis rożki), wypełnić go plasteliną, cukierki wbić na patyki, a następnie wbić w plastelinę patyki - cukierków musi być tyle żeby złowicie zapełnić otwór rożka; uzupełnić drobnymi kwiatami papierowymi (albo sztucznymi z materiału), motylkami, piórkami, pojedynczymi nitkami sizalu itp. Zamiast plasteliną można rożek wyłożyć ściśle gąbką florystyczną. Ozdoby (oprócz sizalu) powinny być albo wbite na patykach do szaszłyków albo przyklejone do cukierków małym kawałkiem(kwadrat o boku około 3,mm) taśmy klejącej dwustronnej.


Słodki bukiet w koszyku

Składniki:
Różnego rodzaju cukierki
Patyki do szaszłyków
Sizal
Małe papierowe kwiatki/motylki na pikach lub samoprzylepne,/piórka/serduszka itp.
Gąbka florystyczna


Dno koszyka wyłożyć ściśle gąbką florystyczną, nasypać do koszyka cukierki - do 4/5 wysokości koszyka, nabić różne cukierki na patyki do szaszłyków i wbić patyki pomiędzy cukierkami wypełniającymi koszyk w gąbkę; 2 górne warstwy powinny składać się cukierków wbitych na patyki, co zabezpiecza pozostałe cukierki przed wypadnięciem z koszyka podczas transportu słodkiego koszyka czy wręczania go; uzupełnić kompozycję sztucznymi kwiatkami, piórkami, pojedynczymi nitkami sizalu itp. Ozdoby (oprócz sizalu) powinny być albo wbite na patykach do szaszłyków albo przyklejone do cukierków małym kawałkiem(kwadrat o boku około 3,mm) taśmy klejącej dwustronnej.


Bukiet z cukierków na rozecie

Składniki:
Okrągłe cukierki
Szeroka wstążka pasmanteryjna około 4 - 6 m
Wąska wstążka pasmanteryjna około 1,5 m
Folia aluminiowa
Cienki drut
Patyki do szaszłyków
Karton
Bibuła jedwabna (opcjonalnie cienki papier ryżowy, serwetki ryżowe, cienki tiul, organza)

Wykonanie:

Tego typu bukiet można wykonać na kilka sposób, ten, który podam jest chyba najprostszy. Folię albuminową pociąć na tyle prostokątów ile mamy cukierków (długość prostokąta około 40 cm, szerokość - średnica cukierka razy 3); na środek prostokąta położyć cukierek i obwinąć go tak aby powstała główką na nóżce (rysunek a i b); bibułę (papier ryżowy, tiul czy organzę) pociąć na kwadraty (liczba cukierków razy dwa), w każdym kwadracie zrobić na środku dziurkę (najlepiej dziurkaczem), złożyć ze sobą dwa kwadraty tak jak na rysunku c, przez dziurkę przeciągnąć nóżkę cukierka tak żeby bibułka znalazła się u nasady cukierka (zamiast robić kwadraty można też otoczyć cukierek jednym kwadratem robiąc wokół cukierka stożek ale wtedy trzeba bibułkę pod cukierkiem mocno związać nitką lub cienkim drucikiem); wstążkę pociąć na kawałki o długości 50 - 60 cm; zrobić ze wstążki kwiatek rozetę (jak zrobić rozetę w wątku "card making - kwiaty (1)" kwiatki ze wstążki II); z kartonu wyciąć dwa koła o średnicy 10 cm, nakleić na wycięte koła (z obu stron) taką samą wstążkę z jakiej została zrobiona rozeta; w każdym kole centralnie wyciąć otwór o średnicy 3 cm; między koła wsadzić rozetę i koła dokleić do rozety; zrobić otwór w rozecie zgodny z otworami doklejonych kółek, przez otwór przeciągnąć nóżki cukierków, zaczynając ich układanie od zewnętrznej strony; po przeciągnięciu wszystkich cukierków ich &bdquonóżki&rdquo skręcić razem (jeśli są za długie skrócić je) a następnie okręcić drutem tyle razy aż nóżka bukietu będzie sztywna (ewentualnie można włożyć kilka patyczków do szaszłyków a dopiero potem okręcić drutem); gdy nóżka jest na tyle sztywna, że utrzymuje cukierkowy bukiet okręcić ją wstążką; zaczynając okręcanie przykleić jedne koniec wstążki a kończąc dokleić końcówkę wstążki.


Słodkie pałki

Składniki:
Miękkie cukierki (galaretki, pianki, czekoladowe w opakowaniach lub bez). Miękkie ale nie kruche ciastka (np. drobne pierniki., kostka czekoladowa)
Patyki do szaszłyków
Wstążka
Celofan



Cukierki (ciastka) nabić na patyk tak jak składniki szaszłyka; można robić pałki z jednego rodzaku cukierków (ciastek) oraz można nabijać na patyk różne słodkości, można też zrobić pałki kwiatowe ( w kolorach główek kwiatów) oraz pałki liście (cukierki zielone lub w zielonych opakowaniach) a następnie zebrać pałki kwiaty w bukiet i otoczyć je pałkami liśćmi). Ze słodkich pałek zamiast bukietów (np. otoczonych celofanem i przewiązanych wstążką; bukietów w różnego rodzaju stożkach) można zrobić kompozycje w doniczkach, pudełkach (np. ozdobionych techniką decoupage) czy innych naczyniach jakie tylko przyjdą nam do głowy: należy wypełnić naczynie plasteliną lub wypełnić go ściśle gąbką florystyczną a po wbiciu pałek zamaskować plastelinę (gąbkę) np. sizalem, bibułą, materiałem, piórkami itp.


Bukiet z cukrowych pałek do słodzenia

Składanki:
Cukier (najlepszy jest trzcinowy)
Patyki do szaszłyków
Okrągłe korale o średnicy około 5 - 6 mm
Sznurek ozdobny/wąską wstążka
Celofan

Wykonanie:

Słodkie mieszadełka do herbaty/kawy można kupić w dobrych herbaciarniach w cenie około 2, 50 zł za sztukę ale można zrobić dużo taniej samemu: 1) patyki do szaszłyków skrócić tak aby miały 15 - 16 cm, na patyki z jednej strony nabić koralik, najlepiej wybrać takie korale, które mają podobny otwór jak przekrój patyka do szaszłyków (koraliki nabite na sztywno na patyk nie zsuną się), ewentualnie można koralik nakleić ale należy zwrócić uwagę na skład chemiczny kleju (najlepiej użyć kleju roślinnego); 2) cukier (ilość zależy od planowej liczby pałeczek) wysypać na gorącą patelnię i umieszczać drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia (topiący się cukier ma temperaturę około 200 stopni, dlatego należy bardzo uważać żeby się nie poparzyć); karmel jest gotowy gdy na zamoczonej w wodzie pałeczce błyskawicznie zastyga na trwałą szklistą masę; gdy karmel jest gotowy zamoczyć do około 1/3 wysokości pałeczkę w zimnej wodzie i zanurzyć w karmelu a następnie obrócić ją wokół własnej osi, wyjąć i położyć na folię albuminową do wystygnięcia (jeśli chcemy uzyskać grubszą warstwę po zastygnięciu karmelu można jeszcze raz zamoczyć go w zimnej wodzie i nakręcić na niego kolejną warstwę karmelu; można też po nakręceniu karmelu na pałeczkę obtoczyć go w grubym białym cukrze lub w brązowym cukrze kandyzowanym grubo kruszonym. Pałeczki należy wkładać do karmelu szybko, jedną po drugiej, ponieważ karmel bardzo szybko zastyga. 3) Gdy karmel wystygnie pałeczkę w części z karmelem owinąć celofanem i przewiązać celofan ozdobnym sznurkiem czy bardzo wąską wstążką. Następnie zebrać cukrowe pałeczki w bukiet i całość przewiązać. Do bukietu z cukrowych pałeczek można dodać wbite na patyczki od szaszłyków ekspresowe torebki herbaty w opakowaniach. Cukrowe płaczki mogą też być dodatkiem do innych słodkich bukietów. Pałeczki cukrowce nadają się do słodzenia herbaty i kawy.


Cukierkowe zwierzaki

Niedawno kupiłam na stoisku cukierniczym zwierzaki z cukierków, które świetnie nadają się do ozdobienia cukierkowych bukietów. Podpatrując jak są one wykonane można poeksperymentować i zrobić samemu inne cukierkowe zwierzaki. Ja wymyśliłam motyla.

Składniki:
Cukierek (chyba najlepszy jest w ciemnym opakowaniu, na ale to zależy od całej koncepcji)
Karton
Farbki lub kolorowy samoprzylepny papier, samoprzylepny papier brokatowy, folia aluminiowa itp.
Taśma klejąca dwustronna

Wykonanie:

Z jednej strony cukierka odciąć skręcony papierek, z drugiej strony naciąć go wzdłuż i skręcić drobno w motyle rożki, z kartonu wyciąć motyle skrzydła i albo pomalować je albo wykleić dowolnym papierem czy nawet materiałem (można tez np. skrzydła posmarować klejem i obsypać brokatem), cukierek nakleić na dwustronną taśmę klejącą, zdjąć papier z taśmy i nakleić cukierek między skrzydłami, z odwrotnej strony motyla nakleić na środku kawałek taśmy klejącej dwustronnej, żeby można było motyla dokleić do jakiegoś elementy bukietu - można dokleić tez np. do rożka.

Jeśli ktoś miałby ochotę zrobić biedronkę lub rybkę może przyda się poniższy szablon