Słodkie bukiety - część I


W czerwcu obchodzimy Dzień Ojca. I jak zwykle pojawia się pytanie: dać Tacie kwiaty czy mały prezent? Czy mężczyznom daje się kwiaty? Zdania są podzielone. A czy mężczyźni lubią słodycze? Tutaj raczej pada zgodna odpowiedź: mężczyźni zazwyczaj uwielbiają słodkości. Więc może zamiast tradycyjnego bukietu podarować Tacie słodki bukiet? Poniżej kila pomysłów na słodkie bukiety.


Słodkie tulipany - bukiet szybki i tani 

Składniki: 
Paczka Zozole Sticks (w paczce jest 10 szt.) 
Paczka pianek Marshmallow  
Wstążka 
Celofan 

Wykonanie:
Pianki (około 7 - 10 ) nabić na Zozole tak, aby kawałek Zozla wystawał nad piankę; zebrać w bukiet; przewiązać wstążką. Koszt tego słodkiego bukietu to około 4 zł. Wykonanie 5 minut. Można wykonać bukiet różnokolorowy i o różnych kształtach "kwiatów" kupując pianki na wagę. Można też po nadzianiu pianek na Zozole rozpuścić na parze czekoladę zamoczyć czubki pianek w czekoladzie a następnie posypać je zanim czekolada wystygnie kolorową posypką do ciast, wiórkami kokosowymi, drobno posiekanymi orzechami czy migdałami. Można też w czekoladzie zanurzyć tylko końcówki Zozoli stanowiące środek "tulipana".

PS. Ponieważ bukiet w całości, oprócz wstążki:) jest do zjedzenia należy przed jego zrobieniem porządnie umyć ręce a następnie wykonany bukiet zapakować w celofan. Taki bukiet chętnie przyjmie też każde dziecko z okazji urodzin czy imienin.


Słodki bukiet w organzie

Składniki: 
Okrągłe cukierki w papierkach 
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut 
Około 1 m błyszczącej organzy o szerokości 15 - 20 cm (można kupić np. w pasmanteriach, sklepach z artykułami florystycznymi)
Zielona wstążka 
Nici 
Igła
Nożyczki 
3 - 4 gumki recepturki

Wykonanie:
a) organzę złożyć na szerokości na pół, sfastrygować na długość łącząc wolne końcówki na szerokości, ściągnąć nitkę (tak jak np. robi się kotylion) ale nie zawiązywać nitki; cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i przełożyć przez dziurę "kotyliona", związać mocno nitki z fastrygi; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek; patyki związać kilkoma gumkami recepturkami a następnie okręcić je wstążką, wstążkę w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.

b) cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek, otoczyć każdy cukierek orgnzą - okręcanie cukierków zacząć od dołu bukietu i skończyć na dole, po okręceniu bukiety obie kocówki organzy zszyć; patyki okręcić wstążką, wstążkę w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.


Cukierkowy bukiet w tiulu

Okrągłe cukierki w papierkach 
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut 
Około 1,5 m tiulu o szerokości 15 - 20 cm 
Nici 
Igła
Nożyczki 
3 - 4 gumki recepturki

Wykonanie:
Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek okręcić tiulem od dołu cukierki, wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); jak cukierki są otoczone, odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem - dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić pozostałym tiulem, tiul w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.


Róża z cukierków

Składniki
Okrągłe cukierki w papierkach 
Patyki do szaszłyków /dość gruby drut
Około 1 m organzy o szerokości 15 - 20 cm w 
Około 1 m tiulu o szerokości 15 - 20 cm takim samym kolorze jak organza lub zielonego (wtedy 1,5 m)
50 cm zielonej wstążki (jeśli tiul jest zielony nie potrzebna jest wstążka)
Nici 
Igła
Nożyczki 
3 - 4 gumki recepturki

Wykonanie:
Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; cukierki strać się ułożyć tak aby były na jednym poziomie i tworzyły koło - środek kwiatu, otoczyć od dołu cukierki organzą (3 - 4 razy) tak aby wyglądało to jak środek rozwiniętej róży, końcówki organzy zszyć ze sobą, dolną część orgnazy otoczyć dodatkowo gumką recepturką; następnie otoczyć, bukiet tiulem wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem - dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić zieloną wstążka lub pozostałym zielonym tiulem jeśli taki był użyty, wstążkę/tiul tiul w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.


Słodki bukiet w rożku

Składniki:

Dowolne cukierki w papierkach lub bez (około 15 - 20 sztuk)
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut - tyle sztuk ile cukierków 
dość gruby karton kolorowy/tłoczony/metaliczny 
Klej do papieru
Sizal - sianko
Plastelina



Wykonanie:
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić (jak wykonać rożek w inny sposób oraz jak ozdabiać rożki w wątku o rożkach) ; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny formułując z cukierków bukiet; gdy wszystkie patyki umocowane są w plastelinie (aby bukiet był stabilny patyk musi być wbity do plastelinie na około 1/3 długo), cukierki opleść pasemkami sizalu; można też dodać małe sztuczne pojedyncze kwiatki.


Bukiet z cukierków w wąskim rożku

Składniki:
Dowolne cukierki w papierkach lub bez (około 5 sztuk)
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut - tyle sztuk ile cukierków 
Kolorowy, dość gruby karton
20 cm organzy o szerokości 8 cm
50 cm orgaznzy o szerokości 10 - 12 cm
Plastelina 
Nici
Igła
Nożyczki

Wykonanie:
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny; cukierki otoczyć węższym kawałkiem organzy i zszyć końcówki; dłuższy kawałek organzy zmarszczyć w rękach i upchnąć w rożku otaczając nią patyczki; rożek można dodatkowo przewiązać gorsetowo wąską wstążką/sznurkiem i zwinąć końcówki w kokardę.


Słodki bukiet w pudełku

Składniki: 
Kilka okrągłych cukierków w papierkach lub bez
W zależności od wielkości bukietu patyki do szaszłyków lub wykałaczki /dość gruby drut
Kolorowe pudełko/głęboki świecznik/mała doniczka 
Plastelina
Zielony sizal - sianko

Wykonanie:
Na dno pudełka czy też dowolnego naczynia (np. doniczka, świecznik, stara cukiernica) położyć plastelinę; na plastelinie rozłożyć rozczochrane sizalowe sianko, cukierki nabić na patyki do szaszłyków/wykałaczki i wbić do plasteliny.


Kwiatki z cukierków

Składniki: 
Cukierki w papierkach - ilość zleżana od planowanej wielkości bukietu
Dość gruby karton
Klej
Dość gruby giętki drut
Plastelina

Wykonanie:
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; drut pociąć na kawałki długość rożka razy 2 plus 2 cm; połączyć 8 cukierków ze sobą tak jak na zdjęciu powyżej, tworząc z nich kwiatek, drut złożyć na pól i związać nim kwiatki tak aby kwiatek: był środku złożenia drutu, przeciągać drut na spodnią część kwiatka i spleść ze sobą obie części swobodnego drutu; jak wszystkie kwiaty są gotowe zebrać je w bukiet i wbić druty - łodygi do plasteliny.