Na Wielkanoc: jajko w kształcie serca


Podczas Świąt Wielkanocnych na stołach królują jajka. Można zaskoczyć świątecznych gości serwując im jajka w kształcie serca. Jajka serca sprawdzą się także podane Mamie czy Tacie na śniadanie z okazji ich święta czy też podane ukochanej osobie na walentynkowe śniadanie.

Materiały: jajko, karton po litrowym soku/mleku, dwie gumki recepturki, pędzel kuchenny/chińska pałeczka

Wykonanie: z kartonu odciąć jeden dłuży „róg” tak jak widać to na zdjęciu nr 1, dociąć tak aby krótsze boki miało po około 2,5 cm a dłuższe po 18 cm; przygotować dwie gumki recepturki (ja użyłam nowych cienkich gumek do włosów) i pędzel kuchenny o długości co najmniej 20 cm lub okrągłą pałeczkę do jedzenia lub jakiś inny patyczek o długości co najmniej 20 cm i średnicy około 0,5 cm; ugotować jajko na twardo, od razu po wyjęciu z wody (jajko musi być gorące) obrać i ułożyć (tak jak w łódce) na środku obciętego kartonu, na środku jajka położyć pędzel czy inny patyczek, na obu końcach kartonu pędzel/patyczek chwycić gumkami, tak aby patyk był wciśnięty w jajko (zdjęcie nr 2 s i 2b) , odstawić na 10 – 15 minut, odplątać gumki, wyjąć jajko z kartonowej „łódki”, przeciąć na pół (zdjęcie nr 3), to co nam wyszło to nie efekt przeróbki zdjęcia jajka w programie graficznym a nasze prawdziwe jajko serce.