Wakacyjne trofea w cieście solnym


Niekiedy zastanawiamy się jak przechowywać przywiezione przez dziecko wakacyjne trofea: muszelki, piórka, drobiny bursztynu, patyczki, suszki, kamyki itp. A i w każdym z nas drzemie dziecko i często sami posiadamy kolekcję takich drobiazgów. Drobiazgi te nie kończenie muszą leżeć ukryte w pudełkach - możemy wykorzystać je do stworzenia wyjątkowych, bo „naszych" dekoracji a także przedmiotów użytkowych. Aby je stworzyć wystarczy nam odrobina fantazji oraz mąka, sól, woda i olej, czyli ciasto solne (proporcje: 100 g mąki pszennej (można tez użyć ziemniaczaną), 50 g soli, 60 ml wody, 2 łyżki oleju; ciasto ma być dosyć twarde, elastyczne, po wyrobieniu ciasto aby stwardniało należy na kilka godzin włożyć do lodówki). Przedmioty religijne z ciasta solnego wypiekali już starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy. Nasi przodkowie z ciasta solnego wykonywali ozdoby na choinkę. W okresie PRL wiele dziewcząt i kobiet wykonywało z barwionej masy solnej biżuterię. Współcześnie wraz z modą na ekologię wzrasta popularność ozdób z wykonanych z ciasta solnego. Można z niego np. ulepić ramki do wakacyjnych zdjęć, różnego kształtu ozdoby do zawieszenia (należy pamiętać o zrobieniu dziurki na przeciągnięcie zawieszki), koszyki, miski, pojemniki, owoce, biżuterię, figurki ludzi, zwierząt , aniołków, obrazki, płaskorzeźby. Chcąc uzyskać kolorowe ciasto solne do masy można dodać farbę plakatową, barwnik spożywczy, kakao, paprykę, szafran, cynamon, kurkumę a także zamiast wody do zrobienia ciasta można użyć sok z buraków (po wysuszeniu kolory będą blade) lub wykonany przedmiot po wysuszeniu pomalować farbami akrylowymi, plakatowymi, akwarelowymi, farbami do ceramiki a nawet do malowania na szkole, pozłocić. Jeśli chcemy uzyskać połysk, po wysuszeniu farby przedmiot można polakierować (np. lakierem akrylowym do drewna). Najlepiej jednak ozdoby z ciasta solnego z elementami przyrodniczymi prezentują się, gdy ciasto ma naturalny kolor. Przygotowując z ciasta solnego elementy przestrzenne, np. figurki, warto do środka włożyć zwiniętą w niezbyt zbitą kulkę folię albuminową - ciasto szybciej schnie a figurka będzie lżejsza. W zależności od zaplanowanego do wykonania przedmiotu gotowe ciasto solne można rozwałkować i wycinać z niego różne elementy (elementy wykonane z ciasta solnego w celu połączenia ze sobą w miejscu łączenie trzeba lekko zwilżyć wodą; wysuszone elementy łączy się przy użyciu kleju) lub lepić z niego tak jak np. z plasteliny. Oczywiście oba sposoby można wykorzystać razem. Jeśli chcemy wykonać np. kręcone włosy do figurki kawałek ciasta można przepuścić przez wyciskarkę do czosnku lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Z uzyskanych w ten sposób „nitek" ciasta można też wykonać na rozwałkowanym kawałku ciasta dowolny „obrazek". Do wycinania można użyć różnych foremek do ciast. Do form przestrzennych można wykorzystać np. dziecięce foremki o różnych kształtach do robienia babek z piasku. Po wcześniejszym nałożeniu na twarz cienkiej folii i obłożeniu twarzy ciastem solnym można zrobić maskę. Wykonując „ekologiczne" przedmioty z ciastem solnym można łączyć np. muszelki, piórka, drobiny bursztynu, patyczki, suszki, kamyki, szyszki, rafię, kawałki naturalnej gąbki, piasek a także też różnego rodzaju makaron, ziele angielskie, pieprz, goździki, listki bobkowe, łupiny różnego rodzaju orzechów, migdałów, kaszę itp. W produkcji „nieekologicznej" można wykorzystać koraliki, cekiny, guziki, posypkę do ciasta, wstążki, tasiemki, kawałki koronki oraz wszystko to, co podpowie wyobraźnia. W cieście solnym można też odciskać wzory wykorzystując w tym celu rożne przedmioty a także można w nim wyrzeźbić wzory (wzór powinien być głęboki na około 0, 3-0, 5 cm) np. nożyczkami, szydełkiem, punktakiem. Ponieważ ciasto solne wymaga wysuszenia w piekarniku o temperaturze 75 - 100 stopni C przez około 5-6 godzin (małe wyroby krócej) należy się zastanowić, czy element który dodamy do ciasta wytrzyma taką temperaturę czy też należy go dokleić po wysuszaniu wykonanego przedmiotu. Zimą przedmioty z masy solnej można suszyć na kaloryferze (przedmioty aby się nie odkształciły trzeba ułożyć na cienkich deseczkach). Może to trwać klika dni zanim ciasto dobrze wyschnie. Jeśli chcemy uzyskać połysk a nie planujemy malować wyrobu, na godzinę przed ostatecznym wyjęciem ciasta z piekarnika wyrób można posmarować, używając pędzla, żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody. Jeśli chcemy, aby ciasto było ciemniejsze, można pod koniec suszenia wyrób lekko podpiec zwiększając temperaturę do 200-220 stopni C (należy pilnować aby wyrób się nie przypalił). Jeśli nie cały wyrób ma być ciemniejszy przed zwiększeniem temperatury, te części wyrobu, które maja być jasne należy szczelnie przykryć folią aluminiową. W pracy z ciastem solnym nie tylko satysfakcja z efektu końcowego jest ważna. Sama praca nad wyrobem jest przyjemnością i dostarcza wielu pozytywnych emocji.