Ulica Stroma prowadzi w dół. Ale i prowadzi w górę. Nic
dziwnego. Jak to w Cieszynie ulice prowadzą w dół albo w górę mniej lub bardziej
stromo.
To że po pracach przy kanalizacji pozbawiono ją twardej nawierzchni a stan tej pozostawionej
mocno zachodzi „za skórę” przechodniom i mieszkańcom, też nie dziwi – mieliśmy to
w TG: wyrwy, błoto, nierówności.
Ale… To, że w tę wąską, ciasną i zabłoconą okolicę warto zaglądnąć, to dość
dziwna zachęta, prawda?
Ja to niniejszym czynię, bo pod numerem 10 znajduje się
Wegachatka, bar wegetariański serwująca eksplodujące kolorem, smakiem, zapachem
warzywa. A kotlety, parówki, kiełbaski, pasztety pasują do wegańskiego menu –
są bezmięsne. Efekt eksplozji? SAMO ZDROWIE!
Zdjęcie - danie z Wegachatki w Cieszynie
Zbliżają się święta wielkanocne, wiosenne, więc na czasie
temat jaj. Dopasuję się, lecz nie o pisankach czy kruszonkach tu napiszę ale
o wegetariańskiej potrawie jajecznej.
Krok 1: wydrążyć cztery duże pomidory, usunąć miąższ, sok, pestki
Krok 2: posypać wnętrza pomidorów solą, odwrócić otworem do spodu i pozostawić,
aby puściły sok
Krok 3: Po 15 minutach wnętrze pomidorów oprószyć pieprzem, posiekaną drobno
natką pietruszki i włożyć po pół łyżeczki masła
Krok 4: do tak przygotowanych wydrążonych pomidorów delikatnie wpić po jednym
jajku, nie uszkadzając żółtka, posypać tartym parmezanem (lub innym żółtym
serem) i zapiec w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 180 st.C.
Cel osiągnięty: potrawa gotowa do spożycia. Smacznego! I na zdrowie!