Cokolwiek chłodnego, zimnego, zamrożonego i jadalnego przyniesie ulgę w upalną porę. Byle tylko było umiarkowanie chłodne i w rozsądnej ilości.
Taki właśnie może być pyszny agrestowy sorbet przygotowany z czterech tylko produktów, bardzo łatwo dostępnych . Ach, ten agrest! Sezonowy klejnot miejskich ogródków, śliczny, łatwo dostępny, beczułkowato oszlifowany przez naturę owocowy szmaragd.
1. Weź 50 dekagramów obranego z końcówek i umytego świeżutkiego agrestu, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości na słabym ogniu a następnie pozostaw do przestygnięcia (ugotowany agrest można zmiksować na bardziej jednolita masę)
2. 3 żółtka ubij z ½ szklanki cukru na pianę w odpowiednio dużym garnku
3. Wlej do ubitych z cukrem żółtek przestudzony ugotowany agrest i delikatnie na wolnych obrotach zmiksuj całość
4.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Gotowe. Możesz już rozdzielić sorbet
na porcje i częstować chętnych
Zdjęcie - ogrodowe klimaty