Ochłoda w upały - sorbet agrestowy


autor Alicja Kosiba-Lesiak data 5 sierpnia 2015, 23:12
kategoria: kuchnia ( Alicja Kosiba-Lesiak)



Cokolwiek chłodnego, zimnego, zamrożonego i jadalnego
przyniesie ulgę w upalną porę. Byle tylko było umiarkowanie chłodne i w
rozsądnej ilości.



 Taki właśnie może być
 pyszny agrestowy sorbet przygotowany z
czterech tylko produktów, bardzo łatwo dostępnych . Ach, ten agrest! Sezonowy klejnot
miejskich ogródków, śliczny, łatwo dostępny, beczułkowato oszlifowany przez
naturę owocowy szmaragd.



1.      
Weź 50 dekagramów obranego z końcówek i umytego świeżutkiego
agrestu, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości na słabym ogniu a następnie
pozostaw do przestygnięcia (ugotowany agrest  można zmiksować na bardziej jednolita masę)



2.      
3 żółtka ubij z ½ szklanki cukru na pianę w
odpowiednio dużym garnku



3.      
Wlej do ubitych z cukrem żółtek przestudzony
ugotowany agrest i  delikatnie na wolnych obrotach
zmiksuj całość



4.      
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Gotowe. Możesz już rozdzielić sorbet
na porcje i częstować chętnych 
   Zdjęcie - ogrodowe klimaty



wysłano z : http://www.tg.net.pl/blog/kosiba-lesiak.php
wydruk z : http://www.tg.net.pl/blog/kosiba-lesiak.php?id=7970