Śląskie HEKELE- niedoceniona wartość odżywcza śledzia

W sobotnie południe wspólnie z reporterami przyrządzałam przekąskę HEKELE - śląska potrawa sporządzana na zimno z wymoczonego i pokrojonego śledzia oraz ugotowanego jajka, cebuli, z dodatkiem pieprzu i musztardy. Najczęściej podawana z pieczywem. Przyrządza się ją bardzo prosto.
Na jeden filet solonego śledzia jedno jajko, cebula (drobno posiekana)+ trochę masła do utrzymania konsystencji oraz trochę pieprzu, soli i musztardy do smaku. Wszystkie produkty najlepiej wymieszać ręką.
Gotowe do podania.

Trzeba stwierdzić, że to jest rarytas dla mojej rodziny. Chwila i już nie ma śladu. Domownicy w mgnieniu oka pochłaniają kanapki z hekele. To jest jedna z wielu kultowych potraw śląskich, które uwielbiam przyrządzać. Po prostu pychotka :)