Szczyt w Paryżu - zdecydowane stanowisko Pani Premier Beaty Szydło

Sporo ważnych rzeczy się wydarzyło.
Premier Beata Szydło podczas wystąpienia na szczycie klimatycznym ONZ stanowczo zaznaczyła naszą obecność. Sprawę postawiła jasno i po męsku: interesy polskiej gospodarki muszą być chronione, a co za tym idzie porozumienie muszą podpisać wszystkie kraje świata, w porozumieniu muszą być uwzględnione interesy gospodarcze poszczególnych państw – a udział i koszty związane z porozumieniem nie mogą dotyczyć tylko państw UE.
Prasa podkreśla, że Premier Beata Szydło rozmawiała również z przewodniczącym Rady Europejskiej Donaldem Tuskiem, a także z szefem Komisji Europejskiej Jean Claude’em Junckerem i z wieloma szefami rządów.
Na szczycie UE –Turcja Premier Beata Szydło była równie stanowcza w sprawie imigrantów: sytuację trzeba rozwiązać poza granicami Unii, konieczne jest wzmocnienie kontroli zewnętrznej. Jesteśmy skłonni nieść pomoc humanitarną - od tego się nie uchylamy – ale musi to być oparte na zasadach sprawiedliwości i solidarności, podkreśliła. Turcja może być zaproszona do udziału we współpracy, ale liczymy również na współpracę w dziedzinie energetyki.
O problemach związanych z Trybunałem Konstytucyjnym pisałam już dziś. Mogę powtórzyć: nie ma zgody na wprowadzanie anarchii. To była ostatnia deska ratunku dla opozycji, która miała nadzieję na destabilizowanie państwa pod pozorami prawa do demokracji. A przypominam: w TK dotąd przeważali ludzie PO. Gdyby dziś władzę sprawowała Platforma – jestem pewna, że nie pozwoliłaby by PIS narzucił jej swoje reguły.
Wszyscy czekają z zapartym tchem na obiecane 500 złotych na dziecko. Na najbliższym posiedzeniu rządu, zapowiedziała Premier Beata Szydło, zostanie przyjęty plan i zasady wprowadzania programu. Ustawa zostanie skierowana do Sejmu, a po jej przyjęciu (w przyszłym roku) program zacznie działać.
Kolejna z obietnic wyborczych, tym razem związana z poczuciem sprawiedliwości społecznej, została zrealizowana: Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę wprowadzającą 70 % podatek od odpraw menadżerów spółek Skarbu Państwa. W uzasadnieniu czytamy:
(…) Ustawa powinna wpłynąć na zachowania stron takich kontraktów oraz dostosowanie wysokości odpraw i odszkodowań do rozsądnych i uczciwych standardów.