Pieprz dodaje pikanterii!


Pieprz był jedną z ulubionych przypraw Giacomo Casanovy, który stosował go chętnie nawet w bardzo prostych potrawach przygotowywanych dla wybranek jego serca. Przykładem niech będzie sekretny (ale odtajniony) przepis Casanovy na makaron z sosem maślanym.

Składniki:

1.   1.  70 dkg krótkiego makaronu
2.      Sól
3.      20 dkg miękkiego masła
4.      4 łyżki gęstej śmietany
5.      6 dkg świeżo startego parmezanu
6.      Mielony pieprz
7.      3 pomidory
8.     
Garść zielonej trybuli (lub innego wybranego przez kucharza świeżego ziela)

W 2,5 l osolonej gotującej wody ugotować makaron al dente. W dużej misce ucierać 18 dkg masła, dodając stopniowo śmietanę i parmezan aż do uzyskania puszystej masy. Pozostałe masło rozpuścić na patelni.

Po ugotowaniu makaron odcedzić, przełożyć na półmisek i wymieszać z sosem maślano-serowym, posolić, popieprzyć, polać roztopionym masłem. Danie udekorować pokrojonymi pomidorami (lub pomidorkami koktajlowymi) oraz trybulą.

Pieprz w różnych kulturach uznawany bywał za jeden z afrodyzjaków wzmagających libido. Panowało przekonanie, że pikantne potrawy nim przyprawione spożywane przez zakochanych dodają pikanterii ich miłości