Pieprz był jedną z ulubionych przypraw Giacomo Casanovy, który stosował go chętnie nawet w bardzo prostych potrawach przygotowywanych dla wybranek jego serca. Przykładem niech będzie sekretny (ale odtajniony) przepis Casanovy na makaron z sosem maślanym.
Składniki:
1. 1. 70 dkg krótkiego makaronu
2.
Sól
3.
20 dkg miękkiego masła
4.
4 łyżki gęstej śmietany
5.
6 dkg świeżo startego parmezanu
6.
Mielony pieprz
7.
3 pomidory
8.
Garść zielonej trybuli (lub innego wybranego
przez kucharza świeżego ziela)
W 2,5 l osolonej gotującej wody ugotować makaron al dente. W dużej misce ucierać 18 dkg masła, dodając stopniowo śmietanę i parmezan aż do uzyskania puszystej masy. Pozostałe masło rozpuścić na patelni.
Po ugotowaniu makaron odcedzić, przełożyć na półmisek i wymieszać z sosem maślano-serowym, posolić, popieprzyć, polać roztopionym masłem. Danie udekorować pokrojonymi pomidorami (lub pomidorkami koktajlowymi) oraz trybulą.
Pieprz w różnych kulturach uznawany bywał za jeden z afrodyzjaków wzmagających libido. Panowało przekonanie, że pikantne potrawy nim przyprawione spożywane przez zakochanych dodają pikanterii ich miłości