Pstrąg na niebiesko zieloną wiosną

Nie bywać lub nie gotować? Ech! To nie w modzie. Celebryci i kucharze na topie. 

Za bywalcem salonów i utalentowanym kucharzem - mistrzem Casanovą polecam przepis:

- świeżo złowione pstrągi – 6 sztuk
- ocet winny (łagodny) – 150 ml
- sól – niewiele
- masło roztopione – w sam raz

Wykąpać pod bieżącą wodą pstrągi z zewnątrz i wewnątrz a następnie włożyć do garnka z 3 litrami zagotowanej, osolonej wody z dodatkiem octu winnego. Przez 10 minut od ponownego zagotowania się wody utrzymywać pstrągi na wolnym ogniu. Na piękny, niebieski kolor zabarwi ryby ocet winny i tym samym nada daniu nazwę.

Pstrągi wyjęte z wody, odsączone i ułożone na ogrzanym talerzu polać roztopionym masłem. Podane z ziemniakami posypanymi pietruszką wyglądają skromnie lecz oryginalnie. Podobnie jak z białym pieczywem. Danie proste i eleganckie.
Lampka białego wina? Świetnie!