Zapowiedź słonecznych dni w deszczowy wieczór nakielski.

Sezon na lato się zbliża, czas na słoneczne pomidory też. Niedługo!

4 duże pomidory
4 jajka
2 łyżeczki masła
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki tartego żółtego sera
sól i pieprz

 Po wydrążeniu umytych pomidorów (dokładnie usunąć miąższ z pestkami) posypać wnętrze każdego z nich solą. Odwrócić je otworem do spodu i odstawić na kwadrans, aby wypuściły sok.
Następnie oprószyć wnętrze pomidorów pieprzem, wysypać siekaną pietruszką, włożyć po pół łyżeczki masła.
Do wnętrza każdego pomidora wbić po jajku, posypać tartym serem i zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.    

Jako ilustrację do tej "warzywnej" scenki mogłabym tu zamieścić zdjęcie którejś z "kwiatowych" grafik Alfreda Szibieloka. Dzisiaj właśnie wernisażem w nakielskim zamku otwarto wystawę tego mieszkańca naszego powiatu. Ale nie. Będzie inaczej. Oto fotka "ukwieconych" panien jak malowane. Wiosennie? No tak!


Zdjęcie