Kama: Masa solna (ciasto solne)
Przygotowanie ciasta
Przepis na ciasto solne II: 1 miarka mąki pszennej tortowej,
1/2 miarki mąki kartoflanej, 1 miarka soli, 3/4 miarki gorącej wody
Przepis na ciasto solne III: 15 łyżek pełnych mąki, 15 łyżeczek soli 2 łyżki oleju
1/4 litra gorącej wody.
Wykonywanie wyrobu

2) Suszyć w piekarniku w temperaturze 75 - 100 stopni przez około 5-6 godzin (małe wyroby krócej). Jeśli chcemy uzyskać połysk a nie planujemy malować wyrobu, na godzinę przed ostatecznym wyjęciem ciasta z piekarnika wyrób można posmarować, używając pędzla, żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody. Jeśli chcemy, aby ciasto było ciemniejsze, można pod koniec suszenia wyrób lekko podpiec zwiększając temperaturę do 200-220 stopni C (należy pilnować aby wyrób się nie przypalił). Jeśli nie cały wyrób ma być ciemniejszy przed zwiększeniem temperatury, te części wyrobu, które maja być jasne należy szczelnie przykryć folią aluminiową.
3) Suszenie oszczędne: podgrzać piekarnik do 100 stopni i wyłączyć, jak całkiem ostygnie ponownie podgrzać go do 100 stopni i wyłączyć – postępować tak do wysuszenia ciasta.
Porady:
2. Gotowy wyrób można malować farbami akrylowymi, plakatowymi, akwarelowymi, farbami do ceramiki a nawet farbami do malowania na szkole. Wyrób można pozłocić, ozdobić farbą reliefową lub farbą „sztuczne łzy”. Farbą reliefową można zrobić napisy.
3. Jeśli chcemy uzyskać połysk gotowy wyrób, po wysuszeniu farby można polakierować (np. lakierem akrylowym do drewna).
4. Przygotowując z ciasta solnego elementy przestrzenne, np. figurki, warto do środka włożyć zwiniętą w niezbyt zbitą kulkę folię albuminową - ciasto szybciej schnie a figurka będzie lżejsza.

5. Jeśli chcemy wykonać np. kręcone włosy do figurki kawałek ciasta można przepuścić przez wyciskarkę do czosnku lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Z uzyskanych w ten sposób „nitek" ciasta można też wykonać na rozwałkowanym kawałku ciasta dowolny „obrazek".
6. Do wycinania ciasta można użyć różnych foremek do ciast. Do form przestrzennych można wykorzystać np. dziecięce foremki o różnych kształtach do robienia babek z piasku. Po wcześniejszym nałożeniu na twarz cienkiej folii i obłożeniu twarzy ciastem solnym można zrobić maskę.

7. Wykonując „ekologiczne" przedmioty z ciastem solnym można łączyć np. muszelki, piórka, drobiny bursztynu, patyczki, suszki, kamyki, szyszki, rafię, kawałki naturalnej gąbki, piasek a także też różnego rodzaju makaron, ziele angielskie, pieprz, goździki, listki bobkowe, łupiny różnego rodzaju orzechów, migdałów, kaszę itp. W produkcji „nieekologicznej" można wykorzystać koraliki, cekiny, guziki, posypkę do ciasta, wstążki, tasiemki, kawałki koronki oraz wszystko to, co podpowie wyobraźnia. Jeśli suszymy ciasto w piekarniku należy się zastanowić, czy element który dodamy do ciasta wytrzyma taką temperaturę czy też należy go dokleić po wysuszaniu wykonanego przedmiotu.

8. W cieście solnym można odciskać wzory wykorzystując w tym celu rożne przedmioty a także można w nim wyrzeźbić wzory (wzór powinien być głęboki na około 0, 3-0, 5 cm) np. nożyczkami, szydełkiem, punktakiem.
9. Jeśli chcemy uzyskać połysk a nie planujemy malować wyrobu, na godzinę przed ostatecznym wyjęciem ciasta z piekarnika wyrób można go posmarować, używając pędzla, żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody.