Kama: Słodkie bukiety - część I
W czerwcu obchodzimy Dzień Ojca. I jak zwykle pojawia się pytanie: dać Tacie kwiaty czy mały prezent? Czy mężczyznom daje się kwiaty? Zdania są podzielone. A czy mężczyźni lubią słodycze? Tutaj raczej pada zgodna odpowiedź: mężczyźni zazwyczaj uwielbiają słodkości. Więc może zamiast tradycyjnego bukietu podarować Tacie słodki bukiet? Poniżej kila pomysłów na słodkie bukiety.
Słodkie tulipany - bukiet szybki i tani
Składniki:
Paczka Zozole Sticks (w paczce jest 10 szt.)
Paczka pianek Marshmallow
Wstążka
Celofan
Paczka Zozole Sticks (w paczce jest 10 szt.)
Paczka pianek Marshmallow
Wstążka
Celofan


Wykonanie:
Pianki (około 7 - 10 ) nabić na Zozole tak, aby kawałek Zozla wystawał nad piankę; zebrać w bukiet; przewiązać wstążką. Koszt tego słodkiego bukietu to około 4 zł. Wykonanie 5 minut. Można wykonać bukiet różnokolorowy i o różnych kształtach "kwiatów" kupując pianki na wagę. Można też po nadzianiu pianek na Zozole rozpuścić na parze czekoladę zamoczyć czubki pianek w czekoladzie a następnie posypać je zanim czekolada wystygnie kolorową posypką do ciast, wiórkami kokosowymi, drobno posiekanymi orzechami czy migdałami. Można też w czekoladzie zanurzyć tylko końcówki Zozoli stanowiące środek "tulipana".
Pianki (około 7 - 10 ) nabić na Zozole tak, aby kawałek Zozla wystawał nad piankę; zebrać w bukiet; przewiązać wstążką. Koszt tego słodkiego bukietu to około 4 zł. Wykonanie 5 minut. Można wykonać bukiet różnokolorowy i o różnych kształtach "kwiatów" kupując pianki na wagę. Można też po nadzianiu pianek na Zozole rozpuścić na parze czekoladę zamoczyć czubki pianek w czekoladzie a następnie posypać je zanim czekolada wystygnie kolorową posypką do ciast, wiórkami kokosowymi, drobno posiekanymi orzechami czy migdałami. Można też w czekoladzie zanurzyć tylko końcówki Zozoli stanowiące środek "tulipana".

PS. Ponieważ bukiet w całości, oprócz wstążki :) jest do zjedzenia należy przed jego zrobieniem porządnie umyć ręce a następnie wykonany bukiet zapakować w celofan. Taki bukiet chętnie przyjmie też każde dziecko z okazji urodzin czy imienin.
Słodki bukiet w organzie
Składniki:
Okrągłe cukierki w papierkach
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut
Około 1 m błyszczącej organzy o szerokości 15 - 20 cm (można kupić np. w pasmanteriach, sklepach z artykułami florystycznymi)
Zielona wstążka
Nici
Igła
Nożyczki
3 - 4 gumki recepturki
Okrągłe cukierki w papierkach
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut
Około 1 m błyszczącej organzy o szerokości 15 - 20 cm (można kupić np. w pasmanteriach, sklepach z artykułami florystycznymi)
Zielona wstążka
Nici
Igła
Nożyczki
3 - 4 gumki recepturki

Wykonanie:
a) organzę złożyć na szerokości na pół, sfastrygować na długość łącząc wolne końcówki na szerokości, ściągnąć nitkę (tak jak np. robi się kotylion) ale nie zawiązywać nitki; cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i przełożyć przez dziurę "kotyliona", związać mocno nitki z fastrygi; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek; patyki związać kilkoma gumkami recepturkami a następnie okręcić je wstążką, wstążkę w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.
a) organzę złożyć na szerokości na pół, sfastrygować na długość łącząc wolne końcówki na szerokości, ściągnąć nitkę (tak jak np. robi się kotylion) ale nie zawiązywać nitki; cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i przełożyć przez dziurę "kotyliona", związać mocno nitki z fastrygi; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek; patyki związać kilkoma gumkami recepturkami a następnie okręcić je wstążką, wstążkę w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.
b) cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek, otoczyć każdy cukierek orgnzą - okręcanie cukierków zacząć od dołu bukietu i skończyć na dole, po okręceniu bukiety obie kocówki organzy zszyć; patyki okręcić wstążką, wstążkę w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.
Cukierkowy bukiet w tiulu
Okrągłe cukierki w papierkach
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut
Około 1,5 m tiulu o szerokości 15 - 20 cm
Nici
Igła
Nożyczki
3 - 4 gumki recepturki
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut
Około 1,5 m tiulu o szerokości 15 - 20 cm
Nici
Igła
Nożyczki
3 - 4 gumki recepturki

Wykonanie:
Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek okręcić tiulem od dołu cukierki, wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); jak cukierki są otoczone, odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem - dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić pozostałym tiulem, tiul w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.
Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry - tak aby powstał stożek okręcić tiulem od dołu cukierki, wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); jak cukierki są otoczone, odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem - dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić pozostałym tiulem, tiul w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.
Róża z cukierków
Składniki
Okrągłe cukierki w papierkach
Patyki do szaszłyków /dość gruby drut
Około 1 m organzy o szerokości 15 - 20 cm w
Około 1 m tiulu o szerokości 15 - 20 cm takim samym kolorze jak organza lub zielonego (wtedy 1,5 m)
50 cm zielonej wstążki (jeśli tiul jest zielony nie potrzebna jest wstążka)
Nici
Igła
Nożyczki
3 - 4 gumki recepturki
Okrągłe cukierki w papierkach
Patyki do szaszłyków /dość gruby drut
Około 1 m organzy o szerokości 15 - 20 cm w
Około 1 m tiulu o szerokości 15 - 20 cm takim samym kolorze jak organza lub zielonego (wtedy 1,5 m)
50 cm zielonej wstążki (jeśli tiul jest zielony nie potrzebna jest wstążka)
Nici
Igła
Nożyczki
3 - 4 gumki recepturki

Wykonanie:
Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; cukierki strać się ułożyć tak aby były na jednym poziomie i tworzyły koło - środek kwiatu, otoczyć od dołu cukierki organzą (3 - 4 razy) tak aby wyglądało to jak środek rozwiniętej róży, końcówki organzy zszyć ze sobą, dolną część orgnazy otoczyć dodatkowo gumką recepturką; następnie otoczyć, bukiet tiulem wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem - dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić zieloną wstążka lub pozostałym zielonym tiulem jeśli taki był użyty, wstążkę/tiul tiul w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.
Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; cukierki strać się ułożyć tak aby były na jednym poziomie i tworzyły koło - środek kwiatu, otoczyć od dołu cukierki organzą (3 - 4 razy) tak aby wyglądało to jak środek rozwiniętej róży, końcówki organzy zszyć ze sobą, dolną część orgnazy otoczyć dodatkowo gumką recepturką; następnie otoczyć, bukiet tiulem wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem - dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić zieloną wstążka lub pozostałym zielonym tiulem jeśli taki był użyty, wstążkę/tiul tiul w górnej i dolnej części "łodygi" zszyć.
Słodki bukiet w rożku
Składniki:
Dowolne cukierki w papierkach lub bez (około 15 - 20 sztuk)
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut - tyle sztuk ile cukierków
dość gruby karton kolorowy/tłoczony/metaliczny
Klej do papieru
Sizal - sianko
Plastelina
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut - tyle sztuk ile cukierków
dość gruby karton kolorowy/tłoczony/metaliczny
Klej do papieru
Sizal - sianko
Plastelina


Wykonanie:
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić (jak wykonać rożek w inny sposób oraz jak ozdabiać rożki w wątku o rożkach) ; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny formułując z cukierków bukiet; gdy wszystkie patyki umocowane są w plastelinie (aby bukiet był stabilny patyk musi być wbity do plastelinie na około 1/3 długo), cukierki opleść pasemkami sizalu; można też dodać małe sztuczne pojedyncze kwiatki.
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić (jak wykonać rożek w inny sposób oraz jak ozdabiać rożki w wątku o rożkach) ; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny formułując z cukierków bukiet; gdy wszystkie patyki umocowane są w plastelinie (aby bukiet był stabilny patyk musi być wbity do plastelinie na około 1/3 długo), cukierki opleść pasemkami sizalu; można też dodać małe sztuczne pojedyncze kwiatki.
Bukiet z cukierków w wąskim rożku
Składniki:
Dowolne cukierki w papierkach lub bez (około 5 sztuk)
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut - tyle sztuk ile cukierków
Kolorowy, dość gruby karton
20 cm organzy o szerokości 8 cm
50 cm orgaznzy o szerokości 10 - 12 cm
Plastelina
Nici
Igła
Nożyczki
Dowolne cukierki w papierkach lub bez (około 5 sztuk)
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut - tyle sztuk ile cukierków
Kolorowy, dość gruby karton
20 cm organzy o szerokości 8 cm
50 cm orgaznzy o szerokości 10 - 12 cm
Plastelina
Nici
Igła
Nożyczki

Wykonanie:
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny; cukierki otoczyć węższym kawałkiem organzy i zszyć końcówki; dłuższy kawałek organzy zmarszczyć w rękach i upchnąć w rożku otaczając nią patyczki; rożek można dodatkowo przewiązać gorsetowo wąską wstążką/sznurkiem i zwinąć końcówki w kokardę.
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny; cukierki otoczyć węższym kawałkiem organzy i zszyć końcówki; dłuższy kawałek organzy zmarszczyć w rękach i upchnąć w rożku otaczając nią patyczki; rożek można dodatkowo przewiązać gorsetowo wąską wstążką/sznurkiem i zwinąć końcówki w kokardę.
Słodki bukiet w pudełku
Składniki:
Kilka okrągłych cukierków w papierkach lub bez
W zależności od wielkości bukietu patyki do szaszłyków lub wykałaczki /dość gruby drut
Kolorowe pudełko/głęboki świecznik/mała doniczka
Plastelina
Zielony sizal - sianko
Kilka okrągłych cukierków w papierkach lub bez
W zależności od wielkości bukietu patyki do szaszłyków lub wykałaczki /dość gruby drut
Kolorowe pudełko/głęboki świecznik/mała doniczka
Plastelina
Zielony sizal - sianko

Wykonanie:
Na dno pudełka czy też dowolnego naczynia (np. doniczka, świecznik, stara cukiernica) położyć plastelinę; na plastelinie rozłożyć rozczochrane sizalowe sianko, cukierki nabić na patyki do szaszłyków/wykałaczki i wbić do plasteliny.
Na dno pudełka czy też dowolnego naczynia (np. doniczka, świecznik, stara cukiernica) położyć plastelinę; na plastelinie rozłożyć rozczochrane sizalowe sianko, cukierki nabić na patyki do szaszłyków/wykałaczki i wbić do plasteliny.
Kwiatki z cukierków
Składniki:
Cukierki w papierkach - ilość zleżana od planowanej wielkości bukietu
Dość gruby karton
Klej
Dość gruby giętki drut
Plastelina
Cukierki w papierkach - ilość zleżana od planowanej wielkości bukietu
Dość gruby karton
Klej
Dość gruby giętki drut
Plastelina

Wykonanie:
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; drut pociąć na kawałki długość rożka razy 2 plus 2 cm; połączyć 8 cukierków ze sobą tak jak na zdjęciu powyżej, tworząc z nich kwiatek, drut złożyć na pól i związać nim kwiatki tak aby kwiatek: był środku złożenia drutu, przeciągać drut na spodnią część kwiatka i spleść ze sobą obie części swobodnego drutu; jak wszystkie kwiaty są gotowe zebrać je w bukiet i wbić druty - łodygi do plasteliny.
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; drut pociąć na kawałki długość rożka razy 2 plus 2 cm; połączyć 8 cukierków ze sobą tak jak na zdjęciu powyżej, tworząc z nich kwiatek, drut złożyć na pól i związać nim kwiatki tak aby kwiatek: był środku złożenia drutu, przeciągać drut na spodnią część kwiatka i spleść ze sobą obie części swobodnego drutu; jak wszystkie kwiaty są gotowe zebrać je w bukiet i wbić druty - łodygi do plasteliny.