Cykl obrzędów wielkanocnych, sprawowanych w kolejne dni Wielkiego Tygodnia, rozpoczynał się w Niedzielę Palmową (nazywaną też kwietną lub wierzbową) święceniem „palm”, sporządzonych z gałązek leszczyny, obdarzonej według wierzeń nadprzyrodzoną mocą życiodajną, w które wplatano rośliny wodne, najczęściej wierzbę i trzcinę, reprezentujące siły rozwoju i wzrostu oraz rośliny wiecznie zielone, symbolizujące ciągłość odradzającego się życia, a całość ozdabiano papierowymi kwiatami i kolorowymi wstążkami, wyrażającymi pełnię rozkwitu sił witalnych.
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/001-14.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/002-29.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/003-29.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/004-30.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/005-29.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/006-30.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/007-28.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/008-29.jpg)
![Święcenie potraw wielkanocnych w Radzionkowie - fotografie](https://www.tg.net.pl/wp-content/uploads/2023/11/009-26.jpg)